Miért hasznos a játszótéren eltöltött idő?

Mire jó a mászás, a függeszkedés? Mit fejleszt a hinta?

Itt a tavasz. Hamarosan újra gyerekzsivajtól lesznek hangosak a játszóterek. A szülők örömmel viszik a gyerekeket a friss levegőre, napsütésre, mert jól tudják, hogy minden levegőn töltött idő az egészséget és a fejlődést szolgálja.

Berényi Zsuzsanna TSMT terapeuta egyik írásából megismerhetjük, hogy az egyes játszótéri eszközök hogyan hatnak a babák, gyerekek fejlődésére. Mi mindent tanulnak a gyerekek a mászókázásból, csúszdázásból, hintázásból és a többi izgalmas játszótéri eszközből?

 

MÁSZÓKÁZÁS, CSÚSZDÁZÁS, FÜGGŐHIDAK, KÖTÉLHÁGCSÓK

A játszótéri játékok élvezetes játéklehetőséget és hasznos tapasztalatokat nyújtanak.

 1. Mászókázás kapcsán a gyerekeknek előre meg kell terveznie a mozgást, amely jó hatással van a gondolkodásra.
 2. Javul az egyensúly, pontosodik a szem-kéz, illetve szem-láb koordináció.
 3. Erősödik többek között a kar, a csípő, a hát izomzata is, hozzájárul a testtartás javulásához, segíti az izomtónus normalizálódását.
 4. A mászókázás segíti a testkép kialakulását – a mozgások indításának és megállításának kontrollja is fejleszthető a segítségével.
 5. A mászókázás közbeni függeszkedés jó hatással van a vállöv fejlődésére, mely a finommotorika és a grafomotorika fejlődését is elősegíti.
 6. A lánchídon, a kötélhágcsókon való átjutás, járás finomítja az egyensúlyt, a térérzéket, a koordinációt, és segíti a téri orientációt.
 7. Javítja az észlelést, érzékelést, a figyelmet, a koncentrációt, az egyensúlyt, a mozgástervezést, a mozgás kivitelezését és az idegrendszer érését.
 8. A mászókák használata vesztibuláris (egyensúlyi), tapintásos ingerléssel javítja az agyféltekék közötti kapcsolatot, így jobban működik a tanulási- megismerési folyamat, ezáltal megelőzhető a későbbi tanulás- és magatartási probléma.
 9. A játszótéri „akadályok” leküzdése az önbizalmat is növeli. Nem utolsó sorban a felesleges energia levezetésére is kiváló.
 10. A csúszdán való lecsúszás a lent-fent, a mélység és magasság észlelését segíti, segíti a téri tájékozódást.

 

HINTA

A hintáztatást és a ringatást már az egészen pici babák is nagyon szeretik.

 1. A hinta ritmikus mozgása segíti őket a félelmek, feszültségek leküzdésében, ezért megnyugszanak.
 2. A hintázás fontos szerepet tölt be az egyensúlyérzék, a ritmusérzék, térérzékelés, a mozgáskoordináció és a finommotorikus mozgások kialakulásában. A gyermekek sokszor ösztönösen keresik a hintázó mozgást, és ezzel, ha nem is tudatosan, de a fenti a képességeiket fejlesztik.
 3. A hintázás stimulálja az agykérget is, ahol az agy koncentrációért felelős része található, ezért a figyelemzavarban, a tanulászavarban szenvedő gyermekeknél jó eredményeket lehet elérni hintázással.
 4. A hintázás erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatokat és a gyermek koordinációja mellett a gondolkodási képességeit is fejleszti.
 5. Gyakran kérik a gyermekek, hogy pörgessük be őket a hintába. Ezt nyugodtan teljesítsük, hiszen a forgó mozgás szintén hozzájárul a hintázásnál említett jótékony hatásokhoz.

 

 

LIBIKÓKA (mérleghinta)

 1. Libikókázás során a hintázásnál említett pozitív hatások szintén érvényesülnek.
 2. A libikókán a billenési pont érzékelése koncentrációt és egyensúlyozást, valamint szem-láb koordinációt igényel a gyerekektől.
 3. Ha a gyermek együtt hintázik egy másik gyermekkel, tapasztalatokat szerez arról, hogy kell a másikhoz alkalmazkodni, egymást támogatni.

 

 

A sokoldalú és különböző funkciójú eszközökkel kialakított közösségi tér a tesi-lelki egyensúlyt és fejlődést is szolgálja, mindamellett, hogy örömet okoz és közösséget épít.

 

 

 

Forrás: https://www.szuloklapja.hu/jatek-tippek/3561/4-szuper-fejleszto-jatek-a-jatszoteren:-mire-jo-a-hintazas-csuszdazas-maszokazas-libikokazas.html 


Nyomtatás