Érdekesség a nagyvilágból

Az erdőtalajjal borított játszótér erősíti a gyerekek immunrendszerét

Az erdőterületről származó talajjal és növényekkel borított játszótér sok betegség megelőzésében segíthet.

Finn és cseh tudósok kutatási eredményei szerint az autoimmun betegségek, úgymint gyulladásos bélbetegségek, 1-es típusú diabétesz, ekcéma és asztma, világszerte megnövekedett arányának egyik oka, hogy a gyerekek nem találkoznak olyan természetes anyagokkal, amelyek biztosítják az immunrendszerük megfelelő érését.

Ezen elmélet szerint a porral, földdel és pollennel való rendszeres érintkezés erősíti az immunrendszert a gyermekkorban, írja a Medicalxpress tudományos portál. 

A városban élő gyerekeknél magasabb a kockázata annak, hogy nem kerülnek kapcsolatba ilyen természetes anyagokkal, ami magyarázatot adhat arra, hogy esetükben miért magasabb az autoimmun betegségek előfordulási aránya.

 

Kis minta, de meglepő adatok

Kísérletképpen a kutatók eltávolították az aszfaltot két finn nagyváros több napközi otthonának játszóteréről, a helyére pedig erdőkből származó tőzeget fektettek le, valamint bokrokkal és mohával telepítették be a területet. Így a gyerekek zöldterületen játszhattak.

A szakemberek a természetes anyagok betelepítése előtt, valamint az új zöldterület használatának 28. napján is megvizsgálták a gyerekek immunrendszerét. Azt ugyan maguk is elismerik, hogy a tanulmányukba bevont alanyok száma alacsony, mindösszesen 75 fő, ám a nem kis meglepetést okozó adatok megkövetelték az eredmények publikálását.

 

Így erősödik az immunrendszer

A tudósok a gyerekek mikrobiomjának – az emberi bőr felszínén és testüregeiben élő hatalmas számú mikroorganizmus – jelentős gyarapodása mellett pozitív változást észleltek egyes proteinek és sejtek esetében, ami a jóval erősebb immunrendszerrel rendelkezőknél jellemző. Hangsúlyozták azonban, hogy további vizsgálatokra van szükség annak megerősítéséhez, hogy az ilyenfajta környezeti változtatások jótékony hatással vannak a gyermekek egészségére.

 

A kutatási eredmények is alátámasztják és megerősítik természetközeli „zöld gondolkodásunk”, miszerint ZÖLDEN MINDEN JOBB!

 

Forrás: https://www.eletgyogyasz.hu/az-erdotalajjal-boritott-jatszoter-erositi-a-gyerekek-immunrendszeret/

 


Nyomtatás