Oldal kiválasztása

Olvasom a szakmai cikkeket, híreket. Óriási labirintusok, egymástól tisztes távolságra játszó gyermekeket vizualizáló játszótéri elképzelések, újfajta térképzési koncepciók, biztonságos távolság megtartására kényszerítő szabadtéri közösségi megoldások. Tényleg ekkora lenne a baj? Az egyébként is távolságtartó civilizált társadalmaknak valóban elképesztően hajmeresztő-elidegenítő válaszokat kell találniuk a járvány okozta kérdésekre és kihívásokra?

Túlkomplikált, digitális, rendkívül gyors világban élünk, amelyben sok az őszinteséget mellőző, titkolózó megnyilvánulás, szorongás, stressz. Igen kevesen tudatosak és intelligensek annyira, hogy az egyensúlyvesztéseket saját magukon belül, önállóan, hatékonyan bármikor és bárhol helyre tudják tenni.

Ezekből a bezárt vagy egyensúlyvesztett helyzetekből kiszabadulni, fellélegezni legkönnyebben a zöldben, szabad térben lehet. A megfelelő minőségű zöldfelületek, közösségi terek lehetőséget adnak arra, hogy önbizalmunkat visszanyerve újra nagyokat lélegezhessünk, felélénkítsük érzékszerveinket és felpezsdítsük vérkeringésünket. Ha szeretnénk, mindezt teljes magányunkban, vagy társaságban is megtehetjük. A karantén ideje alatt felértékelődtek a magánkertek, és most a veszélyhelyzet végének kihirdetése után a városi és egyéb közösségi terek, játszóparkok is.

A felértékelődésnek több oka van:

  • Egyrészt a hosszú bezártság után, vágyunk a tágas szabad terekre, jó levegőre, a természet látványára, hangjaira. Jól esik a természet közelsége.
  • Másrészt a településeken lévő, vagy azokat körülvevő, övező szabad terek, parkok használata jellemzően ingyenes. A jelenlegi gazdasági helyzet legtöbbünk anyagi helyzetét visszavetette, ezért nem mindenáron keressük a költséges kikapcsolódást. Sőt.
  • Harmadrészt pedig fontos a testmozgás, a sport. Ehhez a tevékenységhez tér és eszközök kellenek. A városi, települési közösségi tereken egyre jellemzőbb a fitnesz eszközök, játszótéri elemek megléte, amelyek egy alapos átmozgatásra mindenképpen jók fiatalnak-idősnek egyaránt. A szabadban történő testmozgás élettani hatásai pedig messze felülmúlják a légkondícionált, összezsúfolt beltéri edzőtermekben elérhető hatásokat és bármiféle vírus is kevésbé terjed a kinti levegőn, azaz biztonságosabb is a kültéri edző-, játszóhelyek használata.

Vegyük észre a körülöttünk lévő természeti gazdagságot, értékeljük jobban a fásított utcákat, közparkokat, parkerdőket, saját erkélyünket vagy kertünket, mert vírusos, és bármilyen egyéb vészhelyzetben is rendelkezésünkre állnak és végtelen gazdagságukkal segítenek rajtunk ingyen és bérmentve!

Vigyázzunk rájuk, és gondozzuk őket! Nem gondolom, hogy intelligens zöldfelülethasználat esetén bármiféle megerőszakolt megoldásokat kellene foganatosítani a parkokban, nem hiszek abban, hogy az emberek közé távolságtartás céljából barikádokat vagy éppen magas-széles élősövényeket kellene telepíteni és azt sem gondolom, hogy a gyermekek szociális készségének fejlesztését elősegítené az, ha egymástól elkülönülten játszanának.

Abban ellenben hiszek és itt mindannyian hiszünk, hogy kint sokkal jobb, mint bent, és ha a körülmények engedik minél több időt kint kell tölteni az alapvető higiéniás szabályok betartásával, saját és embertársaink biztonságára ügyelve. Ehhez álljon itt néhány térképes segítség, mintegy kültéri közpark, vagy természeti célpont ajánlóként, abból a célból, hogy találd meg te is kedves olvasó a kedvedre való helyeket, ahol feltöltődhetsz és rácsodálkozhatsz a kültérben való időtöltés végtelen ajándékaira:

https://royalkert.hu/referenciak

https://www.freesportparks.hu/terkep

https://turistautak.openstreetmap.hu/mentettutv-1521217926bpm7