Oldal kiválasztása

A fa eszközöket gyártó Legnolandiát 1980-ban alapították, gyökerei a Friuli Dolomitok hegységében erednek, amelyet az UNESCO természeti világörökségként tart számon. A fával, mint nyersanyaggal és a környezettel immár 40 éve foglalkozik a vállalkozás, és folyamatos fejlődést mutat az innováció és a kutatás-fejlesztés iránti elkötelezettsége révén.

Az Európában egyre nagyobb teret hódító környezetvédelmi politika követelményeinek eleget téve a Legnolandia fenntartható nyersanyagok és megújuló energiaforrások használatát részesíti előnyben. Törekszik az általuk gyártott termékek életciklusának meghosszabbítására, és különféle anyagok újra felhasználására élettartamuk végén. Elkötelezettek a hulladék értékké alakításában és a környezetre káros kibocsátások minimalizálásban. A környéken lévő nap- és vízierőművekből nyert energia felhasználásával évenként 2 400 tonna CO2 kibocsátást kerülnek el.

A termékek előállításához használt fa a PEFC erdőgazdálkodási tanúsítvánnyal rendelkezik, melyet a természetes vagy telepített erdőket művelő vállalatok számára dolgoztak ki. A tanúsítás igazolja, hogy a teljes ellátási láncon biztosított a fenntartható kitermelés és előállítás faipari termékekre vonatkozóan.

Idáig a Legnolandia nyersanyagként egyedül jegenyefenyőt (Abies alba) használt, melynek anyagába könnyen és mélyen beleivódik mindenféle felületkezelő anyag. A festékipar rengeteget haladt a fenntarthatóság felé az elmúlt időkhöz képest, azonban a legtöbb vizes bázisú felületkezelő anyagot továbbra is fosszilis anyagok felhasználásával állítják elő. Éppen ezért döntött úgy a vállalat, hogy belevágnak egy új anyag, a vörös fenyő (Larix decidua) gyártásban való használatába. A vörös fenyő felületkezelés nélkül is évtizedeken át megőrzi tartósságát, szilárdságát, nem utolsó sorban pedig a többi fenyőféléhez képest igen nagy keménységgel bír. A termékek esetleges színezéséhez növényi alapanyagokból származó bio festéket használnak.

A környezetükért kivételes felelősséget érző fogyasztók már nem csak azt választhatják meg, hogy fából készült játszóteret szeretnének, hanem azt is, hogy a játszóeszközök veszélyes felületkezelő anyagokat nélkülöző, természetes vörös fenyő kivitelben készüljenek.

Gyártónk fejlesztése mindig nagy öröm számunkra, nem csak azért, mert hírt adhatunk róla, hanem azért is, mert ezáltal még hangosabban kiálthatjuk: „Zölden minden jobb!”

—————————————————–

Amennyiben aziránt érdeklődik, hogy mozgasaszabadban.hu kezdeményezés miről is szól, akkor bővebb információt ide kattintva érhet el!